Publicatie
Via een zelfgeschreven tekst met de titel ‘Daar op je achtergrond’ probeerde ik de eerste kennismaking met het landschap te verwoorden. Ik wist nog niet wat de uiteindelijke uitwerking van het project zou worden, maar door deze stap in het proces probeerde ik een weg te vinden in het verhaal van het landschap.
Het verhaal in de publicatie ging vooral over het landschap die haar verhaal doet. Waar de mens het landschap voor gebruikt en wanneer de mens het gebruikt. Hierop wilde ik een vervolg maken via film en geluid (afbeelding 16), waarin ik heb geprobeerd vast te leggen wat de relatie is tussen de mens en het landschap. Een soort van knipperlichtrelatie. Wij als mens zoeken de natuur regelmatig op, maar zijn het ook zo weer vergeten.
De stap van fotografie naar film was om te ervaren wat de verschillen zijn van beide mediums, maar ook hoe het overkomt naar de toeschouwer. Ik ben erachter gekomen dat ik het switchen van film, fotografie en geluid een fijne combinatie vind om het verhaal van het Landschap te vertellen. Dat ik als ontwerper door ‘de ogen’ van het Landschap heb mogen kijken, schepte veel plezier tijdens het project.
Om het probleem van het landschap aan te kaarten en het belang van het behouden daarvan zal er een reizende expositie met VR ervaring door verschillende steden reizen.
Doel is om zo bewustzijn te creëren voor behoud van landschap zodat er kleinschaliger gaat worden gehandeld. Door de expositie zal je even in een nieuwe wereld wanen, waar jij als toeschouwer kennis maakt met het ‘Parlement der Dingen’ maar ook particpeert via de VR beleving.
Er zijn verschillende ruimtes waar de bezoeker stap voor stap doorheen gaat (Afbeelding 17):
Ruimte 1 (afbeelding 19) maakt men kennis met het risico dat we in de toekomst het Nederlands landschap voortaan in een museum moeten gaan bekijken.
Ruimte 2 (Afbeelding 19) wordt het probleem uitgelegd die Natuurmonumenten aankaart. Hier lees je ook persoonlijke verhalen van mensen in bepaalde gebieden.
Ruimte 3 (Afbeelding 20) maak je kennis met filosoof Bruno Latour en zijn ANT-theorie over het ‘Parlement der Dingen’.
Ruimte 4 (Afbeelding 21) is de wachtruimte voor ruimte 5 waar de intro voor de VR ervaring wordt getoond en vindt een eerste kennismaking met het landschap plaats.
Ruimte 5 (Afbeelding 22) gaat de bezoeker, via de VR ervaring, een zitting bijwonen van de ‘Parlement der Dingen’ waarbij het landschap aan het woord is.
Storyboard VR beleving
Eerste opzetten in UNITY

You may also like

Back to Top